Ελιά - Λάδι

Ελαιουργικά Μηχανήματα - Ελαιοτριβεία
Εξοπλισμός Ελαιουργείων - Ελαιοτριβείων
Μηχανήματα Παραγωγής & Τυποποίησης Ελαιολάδου
Εξοπλισμός Παραγωγής-Αποθήκευσης-Εμφιάλωσης/Συσκευασίας Ελαιολάδου

Βίντεο: ελαιουργικά μηχανήματα παραγωγής & τυποποίησης ελαιολάδου για ερασιτέχνες και επαγγελματίες παραγωγούς


Φτιάξε το δικό σου άθερμο (αθέρμιγο) ελαιόλαδο!

Η εταιρεία μας, ως επίσημος εισαγωγέας και αντιπρόσωπος για όλη την Ελλάδα μερικών από των πλέον γνωστών και αξιόπιστων οίκων του εξωτερικού, διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ελαιουργικών μηχανημάτων και εξοπλισμό ελαιοτριβείου/ελαιουργείου για όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου.

Τα ελαιουργικά μηχανήματα, ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια ελαιολάδου των εργοστασίων που αντιπροσωπεύουμε καλύπτουν τις ανάγκες κάθε ελαιουργού/ελαιοπαραγωγού, είτε πρόκειται για:

  • ερασιτέχνη ελαιουργό/ελαιοπαραγωγό, που ενδιαφέρεται για την παραγωγή, αποθήκευση ή εμφιάλωση του δικού του άθερμου (αθέρμιγου) ελαιολάδου
  • επαγγελματία ελαιουργό, μικρού ή μεγάλου ελαιουργείου/ελαιοτριβείου, που ενδιαφέρεται να αυξήσει το εισόδημά του μέσω της παραγωγής & τυποποίησης άθερμου (αθέρμιγου) ελαιολάδου
  • μεγάλη οργανωμένη μονάδα παραγωγής, εμφιάλωσης & συσκευασίας ελαιολάδου

Όλα τα μηχανήματα καλύπτουν και συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας & υγιεινής όπως ορίζονται από την κοινοτική οδηγία 89/392 & τις τροποποιήσεις αυτής και συνοδεύονται από το αντίστοιχο πιστοποιητικό συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CE).

Παραγωγή-τυποποίηση ελαιολάδου από ερασιτέχνες & μικρούς παραγωγούς

Τα μικρά (40-100 κιλά ελιάς την ώρα) διφασικά (χωρίς υγρά απόβλητα) συγκροτήματα εξαγωγής ελαιόλαδου του ιταλικού εργοστασίου Toscana Enologica Mori δίνουν την δυνατότητα σε ερασιτέχνες και μικρούς παραγωγούς ελαιολάδου να παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο σε συνθήκες και ποιοτικές προδιαγραφές που θα καθορίζουν αποκλειστικά αυτοί, συσκευάζοντας και τυποποιώντας το προϊόν τους με τελικό στόχο να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή τιμή στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την άμεση επεξεργασία του ελαιοκάρπου και την καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου.
Συγκεκριμένα, η ποιότητα του ελαιολάδου είναι αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που μεσολαβεί από τη στιγμή της ελαιοσυλλογής μέχρι την επεξεργασία του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο: όσο πιο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ ελαιοσυλλογής και επεξεργασίας στο ελαιοτριβείο, τόσο μικρότερη είναι η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (ελαιοευρωπεΐνη) και πιο έντονα τα αρώματά του, με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και τη δυνατότητα πώλησής του σε υψηλότερες τιμές.

Για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία και τυποποίηση του ελαιόλαδου ενός μικρού παραγωγού, είναι απαραίτητος και ο παρακάτω ελαιουργικός εξοπλισμός:

Το ενδεικτικό κόστος για τα παραπάνω μηχανήματα είναι 5.500 € – 20.000 € + ΦΠΑ (ενδεικτικές τιμές τιμοκαταλόγου 2020). Εάν υπολογίσουμε και το κόστος για το συγκρότημα εξαγωγής ελαιόλαδου της σειράς FRANTOINO ή OLIOMIO (δυναμικότητας 40-100 κιλά ελιάς την ώρα, ανάλογα με τον τύπο) τότε το συνολικό ύψος της επένδυσης ενός μικρού παραγωγού ανέρχεται στα 18.500 € – 38.000 € + ΦΠΑ (ενδεικτικές τιμές τιμοκαταλόγου 2020), ποσό το οποίο σίγουρα είναι σημαντικό όχι όμως απαγορευτικό προκειμένου να μπορέσει κάποιος μικρός παραγωγός ελαιολάδου να εκμεταλλευτεί κατά τον ιδανικότερο και οικονομικά πιο επωφελή τρόπο την παραγωγή του. 

[PDF: Παραγωγή-τυποποίηση ελαιολάδου από μικρούς παραγωγούς]

Αδειοδότηση Ελαιοτριβείων

Ο ελαιοπαραγωγός που ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μηχανήματα επεξεργασίας ελαιοκάρπου για παραγωγή ελαιολάδου, θα πρέπει να απευθύνεται πρώτα στη διεύθυνση γεωργίας του νομού εγκατάστασης, προκειμένου να του χορηγηθεί ο αριθμός του ελαιοκομικού μητρώου.

Κατόπιν ο ελαιοπαραγωγός, ο ιδιώτης ή η εταιρεία που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση και λειτουργία ελαιοτριβείου, θα πρέπει να απευθύνεται στη διεύθυνση βιομηχανίας του νομού εγκατάστασης για να υποβάλλει αίτηση εγκατάστασης ελαιοκομικής-ελαιοπαραγωγού μονάδας (ελαιοτριβείο), όπου πρέπει να ξεχωρίσουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. για μηχανήματα συνολικής ισχύος μικρότερης των 4 KW, η χορήγηση άδειας από τη διεύθυνση βιομηχανίας δίνεται χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις και μελέτες (απαιτείται βεβαίωση για την ισχύ των μηχανημάτων και πιθανώς να γίνει έλεγχος της εγκατάστασης για να επιβεβαιωθεί ότι η ισχύς των μηχανημάτων δεν ξεπερνά το όριο των 4 KW)
  2. για μηχανήματα συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 4 KW, είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισµό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης δραστηριότητας του Νόμου 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α’) και κατόπιν να κατατεθούν οι σχετικές μελέτες (κτιριακές, περιβαλλοντικές, κλπ.) στη διεύθυνση βιομηχανίας του νομού εγκατάστασης.
Σε περίπτωση που είναι επιθυμητή η συσκευασία και τυποποίηση του ελαιολάδου, τότε απαιτείται ξεχωριστή άδεια από τη διεύθυνση βιομηχανίας του νομού εγκατάστασης. Σχετική νομοθεσία εμπορίας ελαιολάδου:

Σχετικά

Εμφάνιση 20 αντικειμένων
ΕίδοςΚατασκευαστήςΧώρα
Ταξινόμηση 
 
Ταξινόμηση 
 
Ταξινόμηση 
 
ΕίδοςΚατασκευαστήςΧώρα
Αντλίες λαδιού Enoitalia Ιταλία 
Ασκοί-Χαρτόκουτα   
Γεμιστικά ασκών Enoitalia Ιταλία 
Γεμιστικά δοχείων 60ml-5Lt Enoitalia Ιταλία 
Γεμιστικά επιτραπέζια Enolmaster, ιδανικά για επαγγελματίες Tenco Ιταλία 
Γεμιστικά επιτραπέζια Enolmatic, ιδανικά για ερασιτέχνες Tenco Ιταλία 
Γεμιστικά φιαλών 0.25-5Lt Toscana Enologica Mori Ιταλία 
Γραμμή εμφιάλωσης Toscana Enologica Mori Ιταλία 
Δεξαμενές ανοξείδωτες Fratelli Marchisio Ιταλία 
Ελαιοραβδιστικά Ραμπαλάκος Ελλάδα 
Ελαιοτριβεία ψυχρής έκθλιψης Toscana Enologica Mori Ιταλία 
Ετικετέζες φιαλών Enolmac. Škrlj.  
Καψυλλιέρες φιαλών  Ιταλία 
Παλετοκιβώτια γαλβανιζέ Cargo Pak Ιταλία 
Πλυντήρια ελιάς Toscana Enologica Mori Ιταλία 
Πλυντήρια Στεγνωτήρια γυάλινων φιαλών Tardito Ιταλία 
Ταπωτικά φιαλών Enolta Mapan. Longoni. Marchisio. Russo Tecno Service. Tenco. Zella. Ιταλία 
Φίλτρα κενού Tandem για γεμιστικά Enolmatic Tenco Ιταλία 
Φίλτρα πλακών για λάδι ή κρασί Toscana Enologica Mori Ιταλία 
Φίλτρα χάρτινα Papelera del Besós Placas Filtrantes Ισπανία 
Εμφάνιση 20 αντικειμένων